Zombies

Idag vet nästan alla vad zombies är och har en idé om hur de ser ut. Mycket tack vare populära TV-serier som The Walking Dead och stora TV-spel i samma stil har vi fått bekanta oss med dessa odöda varelser under det senaste decenniet. Zombies har dock funnits i olika mytologier sedan medeltiden och främst stammar termen från Haitis folklore. Ordet zombie kommer med all säkerhet från den franska dialekten som talas på Haiti, där ‘zombi’, eller på kreol ‘zonbi’, återfinns inom voodoo. En zombie inom denna kultur är en död person som manövreras genom magi, alltså utifrån någon annans vilja.

Zombies kommer till västvärlden

Det tog lång tid innan zombies fick genomslag i västerländsk kultur. I Europa har man länge trott på spöken och andar som ett slags odöda, men dessa hade främst en icke-fysisk skepnad. Mary Shelleys ”Frankensteins monster” var en av de första litterära verken där en död person återuppväcktes från de döda, men i detta fall med ett eget sinne och egen vilja. Även vampyrer som Dracula betraktas som en odöd varelse och båda dessa verk skrevs under 1800-talet. Ungefär samtidigt började också skräckförfattare som Edgar Allan Poe och lite senare H.P. Lovecraft också skriva om spöken och liknande övernaturliga teman.

Strax efter detta kom idén om zombies till Europa. Direkt från den haitiska mytologin skrev Robert Southey ordet zombie i en engelskspråkig text. Även om de odöda inte hade figurerat i litteraturen i mer än några år så dröjde det inte länge innan man först kunde se dem på film. Det var Victor Halperin som regisserade White Zombie redan 1929, med Bela Lugosi i huvudrollen. Lugosi blev sedan känd för sin roll som Dracula under 30-talet. Under de följande decennierna kunde man se en och annan zombie i sporadiska filmer men det verkliga genomslaget kom med George A. Romeros film Night of the Living Dead, 1968.

Zombies på ständig jakt efter människor
Zombies på ständig jakt efter människor

Zombies i modern kultur

Efter att Romeros lågbudgetfilm hade stora framgångar världen över blev de odöda mer och mer synliga i populärkulturen. Fram till 2010 hade Night of the Living Dead fem uppföljare, där flera av dem nådde samma kultstatus som originalet. Zombiefilmerna var under 80- och 90-talen fortfarande lågbudget- och independentproduktioner. Framförallt Braindead och Evil Dead lyckades nå en större publik, men det dröjde till 2000-talet innan zombies fick sitt stora genomslag. Resident Evil-serien, 28 dagar senare, en remake på Dawn of the Dead och fler och fler zombieapokalyptiska TV-spel hjälpte till att skapa hypen. Under 2000-talet har också zombien förändrats från den besatte odöde till en blodtörstande massmördare.

Zombies i modern kultur förknippas framför allt med halvruttnade kroppar, gläfsande gutturala ljud och en obotlig hunger. Istället för att vara besatta eller under kontroll av en häxmästare som i haitisk eller västafrikansk folklore är den moderna zombien mer eller mindre självgående. Det finns dessutom många olika bakgrunder till hur en död människa förvandlas till en zombie. Ofta förklaras tillståndet genom ett virus som uppstått antingen av evolutionära anledningar eller genom en kemisk katastrof där ett specifikt område först blivit drabbat. Den som blir biten av en zombie men överlever kommer dock själv bli en zombie när hen dör.

Zombiekulturen under ständig evolution

Zombies idag är ganska olika från hur de beskrevs inom haitisk folklore redan för flera hundra år sedan. Idag är zombien en av våra mest populära skräckfenomen och det pågår definitivt en hype kring dem. Det finns till och med många som menar att zombieapokalypsen är den mest logiska slutstationen för mänskligheten, och det hålls kurser i hur människor ska försvara sig mot de odöda massorna. Oavsett om film- och TV-serier innehåller ett uns av sanning eller inte så fungerar zombies iallafall som spänningshöjare och pulsökare där de förekommer. Kanske kommer de utvecklas ännu mer i framtida filmer och TV-spel så att de inte bara vill äta hjärna utan också kanske får en egen, fungerande!