Skräckfilm

Det är något alldeles speciellt med att kura ihop sig framför en kittlande skräckfilm. Förväntningarna och chockögonblicken gör att man aldrig riktigt kan slappna av, men det är också det som är tjusningen med en riktigt bra skräckfilm. Oavsett om man väljer att se den på biograf eller hemma i TV-soffan är känslan alltid densamma: spänd förväntan. Som bekant finns det många kategorier av filmer och alla har sin egen speciella smak. Kanske blir du extra skrämd av zombies eller så föredrar du galna seriemördare? I den här texten ska du få läsa ännu mer om detta fenomen. Vet du till exempel vilken en av de första skräckfilmerna var eller vem som regisserade den? Läs vidare så får du snart reda på det.

Skräckfilm från förr

Redan under 1920-talet kom en hel del filmer ut som fick epitetet skräckfilm. Dessa byggde ofta på skrämmande historier man hört berättas. Några exempel är till exempel Dr Caligaris kabinett, Nosferatu och Körkarlen. Dr Caligaris kabinett handlar om mentalsjukhus, en galen föreståndare och blodtörstiga sömngångare medan Nosferatu är en skrämmande historia inspirerad av Greve Dracula. Båda dessa filmer är tyska medans Körkarlen av Victor Sjöström är svensk och handlar om en kvinna som ligger på sin dödsbädd. Körkarlen har filmats tre gånger i två svenska versioner och en fransk. Om du är intresserad av skräckfilm bör du naturligtvis titta på dessa klassiker.

Även om de tidigare nämnda filmerna kan tyckas mycket gamla är de faktiskt inte de första skräckfilmerna. För att hitta den första filmen som kunde kallas skräckfilm får vi gå tillbaka ända till år 1896. Då gjordes nämligen filmen Le Manoir du Diable, det vill säga ”Djävulens Herrgård”, av franske Georges Mélliès. Denna kortfilm, som endast är tre minuter, lång var från början inte tänkt att vara en skräckfilm men det visade sig att den skrämde människor rejält. Om du känner dig sugen på att uppleva denna film som var alltings början finns den att hitta och se på Youtube.

Skräckfilmer som har upprört

Den första oktober 1974 hade filmen Motorsågsmassakern premiär i USA. Filmen handlar om en grupp ungdomar som under en utflykt får med sig en liftare som visar sig vara galen. De hamnar till slut i ett hus som ligger långt ifrån civilisationen, ett hus som visar sig vara fyllt med inredning gjort av människokroppar. Sedan mördas ungdomarna brutalt en efter en. När den här filmen kom väckte den stor debatt eftersom den kändes så realistisk. Det bildades till och med myter som sade att filmen var verklig. Att dessa myter uppkom berodde nog på att denna skräckfilm var löst baserad på seriemördaren Ed Geins liv.

En annan film som har upprört på grund av sin realistiska känsla är Blair Witch Project. Denna skräckfilm kom 1999 och handlar om tre ungdomar som åker ut för att campa och spela in en dokumentär. Dokumentären ska handla om legenden om The Blair Witch som sägs finnas i trakterna. Ungdomarna försvinner spårlöst och först ett år senare hittas deras kamerautrustning i skogen. Det är också då vi för börja följa deras resa. Även denna skräckfilm väckte debatt och myter eftersom den var gjort på ett sådant sätt att händelserna kändes verkliga. Ingen dyr kamerautrustning användes under produktionen, istället är denna film filmad enbart med handhållna kameror.

Motorsågsmassakern och The Blair Witch Project är förstås inte de enda skräckfilmerna som har chockerat och upprört människor. Genren skräckfilm bygger på våra djupaste rädslor och fobier, därför är det ganska vanligt att upprörda känslor uppstår. Några andra exempel på filmer som gjort att människor i skräck och äckel lämnat biosalongerna är bland andra The Human Centipede, The Exorcist och Cannibal Holocaust.

Varför tycker vi om att se skräckfilm?

Varför utsätter vi oss då frivilligt för att chockeras och skrämmas? Det borde ju vara en obehaglig upplevelse som vi helst vill undvika, ändå laddas skräckfilmer ned och biobiljetter säljs som aldrig förr. Det finns faktiskt några logiska förklaringar till detta fenomen. När du blir skrämd av en skräckfilm får du en adrenalinkick som känns behaglig utan att du behöver utsätta dig för någon verklig fara. Du behöver alltså inte hoppa fallskärm eller klättra i berg om du vill ha en dos adrenalin. Det räcker med att trava in till närmaste biosalong eller sätta dig i TV-soffan för att uppnå samma känsla. Vissa forskare har också kommit fram till att den starka känslan av skräck har en renande effekt på oss. Man kan alltså säga att man kan bli lite som en ny människa av att se på skräckfilm.

En annan orsak till att skräckfilm är så populärt är troligen att filmen ofta speglar den tid vi lever i och behandlar de saker som vi är allra mest rädda för för tillfället. Genom att titta på filmer kan man helt enkelt få en större förståelse för sin samtid. Detta kan man inte minst se på hur filmerna har utvecklats. Från att handla om läskiga monster kretsar filmerna nu ofta kring psykologiska fenomen och katastrofer vi är rädda att utsättas för. Man behöver med andra ord inte ha dåligt samvete för att man gillar att sjunka ned framför en riktigt läskig film. Om man ska tro forskarna kan det till och med vara välgörande och nyttigt att se skräck ibland. Vilken film kommer att ge dig nästa välbehövliga adrenalinkick?

Skräckfilm kommer att fortsätta att fascinera

Även om skräckfilm oftast inte kommer in i filmens finrum är det en genre som är väldigt populär. Filmerna kommer med största säkerhet att fortsätta att göras och allt eftersom filmtekniken utvecklas kommer de att bli ännu mer avancerade. Man får dock inte glömma att det inte alltid är häftiga effekter som fascinerar oss mest, se bara på lågbudgetfilmen The Blair Witch Project som drog en enorm publik. Om du vill ha en djupare förståelse för hur filmerna har utvecklats rekommenderas att du ser några av de allra första. Tänk att den här typen av filmer har funnits ända sedan 1896. Det vittnar om att det är en mycket populär filmkategori som inte kommer att försvinna i första taget.