Seriemördare

Seriemördare har fascinerat människor i alla tider. De fruktansvärda dåden väcker tankar och funderingar inom oss som kretsar kring ont och gott, ljus och mörker. Hur är en människa egentligen beskaffad för att kunna ta någon annans liv? Vad sker egentligen i huvudet på en seriemördare? Vad driver denne att utföra detta vidriga brott, inte bara mot en person, utan många? Dessa existentiella frågor har såväl medier som nöjesindustrin tagit fasta på när man skildrar dessa kriminella individer i artikelserier, böcker, teater och film. Med skräckblandad förtjusning bänkar vi oss framför tv:n när dokumentärer och spelfilmer om kända massmördare visas.

Seriemördare i verkligheten

Vilka är då världens mest välkända seriemördare? Jack the Ripper, Charles Manson, Ted Bundy och Bostonstryparen känner de flesta till. Mannen som kallades Jack the Ripper levde i London på 1800-talet och mördade mellan augusti och november 1888 ett antal prostituerade kvinnor. Vem han var och vad som drev honom till dessa bestialiska brott fick polisen och allmänheten aldrig veta. Ted Bundy erkände över 30 mord, som skedde under 1970-talet i USA. Bundy avrättades år 1989 efter sitt sista brott, ett mord på en 12-årig flicka. Charles Manson har sedan 1969 avtjänat ett livstidsstraff i fängelse för morden på Sharon Tate och hennes sällskap år 1969.

För att en person ska kunna kallas seriemördare, krävs att hen mördat minst tre personer under olika tillfällen och att morden främst begåtts för att ge psykologisk tillfredsställelse. Sverige har tack och lov varit ganska förskonat från denna typ av mördare, men visst finns några exempel i historien. Anders Hansson tog under 99 dygn år 1978-79 livet av 27 patienter på Malmö Östra Sjukhus. Detta genom att tvinga dem att dricka starkt frätande kemikalier. Prästen Anders Lidbäck begick tre mord år 1864 och dömdes till dödsstraff. Dock hann han ta sitt eget liv genom hängning i fängelset innan domen verkställdes.

riemördare skrämmer och lockar
riemördare skrämmer och lockar

Seriemördare på film

Att seriemördare lockar publik till både film och tv är känt. Många är de produktioner som genom åren skildrat serie- eller massmördares liv och gärningar. Vem minns inte filmen Seven, med Brad Pitt i huvudrollen, där polisen går på jakt efter en mördare som haft ihjäl sina offer med temat de sju dödssynderna? Även filmen Natural Born Killers blev en Hollywood-succé. I den får vi följa det unga paret Mickey och Mallory Knox, som reser längs Route 66 och mördar efter ett bestämt mönster. Filmen ska ha skapats som en skildring av hur media glorifierar kända serie- och massmördare och gör dem till kändisar.

Seriemördare som på ytan lever ett normalt liv, men som i lönndom lever ut sin blodtörst, är ett populärt tema inom filmens värld. Kanske för att det väcker känslan att mördaren kan vara mitt ibland oss? Eliah Wood spelar seriemördare i filmen Maniac. Woods rollkaraktär arbetar till vardags i en antikaffär, men söker upp folk på nätet att mörda om kvällarna. Morden fungerar som en slags hämnd för den misshandel han själv utsattes för som barn. I filmen The Stepfather möter vi en man som mördar sin familj eftersom de inte levt upp till hans förväntningar. Sedan fortsätter han att nästla sig in i en ny familj och begår samma brott, gång på gång. Filmen är baserad på ett verkligt levnadsöde och mördaren kunde gripas efter att hans dåd skildrats i tv-programmet America´s Most Wanted år 1989.

Seriemördare i forskningen

Någon som närmare velat utforska seriemördare och hur de skapas i vårt samhälle är professor Micael Dahlén. I hans bok Monster får vi träffa fem välkända mördare, personer som författaren också har träffat i verkliga livet. Som ende svensk har han till exempel fått träffa Charles Manson i fängelset. Han har också träffat den japanska kannibalen Issei Sagawa, som var förebilden till den ondskefulla karaktären Hannibal Lecter i filmen ”När lammen tystnar”, och skolskytten Wayne Lo. Micael Dahlén menar att personerna han skildrat är obehagliga typer men att seriemördare och andra mordiska personer är viktiga för att förklara varför världen ser ut som den gör. I bokens senare del analyserar han varför vi människor är så fascinerade av mördare.