Asiatisk skräckfilm

Bland skräckfilmsentusiaster har orden asiatisk skräckfilm en bra klang. Asiatisk skräckfilm skrämde oss i början av 2000-talet med flertalet filmer som släpptes. I japansk kultur är det vanligt med spökhistorier eftersom berättelserna härstammar från långt tillbaka i tiden. Redan på 1600-talet och framåt berättade man folksagor med inslag av det övernaturliga som spöken och andar. Många av de nutida historierna som är filmatiserade fokuserar på det psykologiska temat med spänning som byggs upp, gärna i kombination med något övernaturligt som spöken och andar. Exorcism och besatthet är ingredienser som gärna får ingå i dessa filmer för att få den rätta otäcka känslan.

Asiatisk skräckfilm ger oss olika teman

En av de mest välkända japanska skräckfilmerna är filmen” Ringu” som är regisserad av Hideo Nakata. Den filmen banade väg för andra filmer inom asiatisk skräckfilm. Filmen handlar om ett videoband som är förhäxat och den som ser på bandet, kommer att dö inom sju dagar. En Tv-journalist hör talas om bandet och beslutar sig för att ta reda på mer om vad som pågår. Filmen bygger på en bok av författaren Kôji Suzuki och boken baseras i sin tur på en historia som kommer från en berättelse från 1700-talet.

Asiatisk skräckfilm har haft stor framgång i hela världen. Den koreanska skräckfilmen ”A tale of two sisters” släpptes 2003 och är regisserad av Jee-woon Kim. Filmen är en psykologisk skräckfilm som är en stilren historia där den blandar verklighet med det övernaturliga. Filmen handlar om två systrar som har varit på mentalsjukhus en tid för behandling. När de återvänder hem, väntar deras pappa och hans nya fru. Relationen mellan styvmodern och systrarna är ansträngd och det blir allt svårare att umgås som vanligt i hemmet. Allt försvåras av att en familjemedlem, som har avlidit, börjar besöka hemmet under nätterna.

Remakes av asiatisk skräckfilm

Asiatisk skräckfilm gör många rädda.

Asiatisk skräckfilm skrämmer oss oavsett vilken nationalitet vi tillhör. Dock finns några filmer som har gjorts som remakes med amerikanska och engelska skådespelare. 2004 släpptes den första amerikanska remake-filmen som bygger på den japanska skräckfilmen ”Ju-on:The Curse”. Den amerikanska titeln är ”The Grudge”. Filmen har övervägande amerikanska skådespelare men även en japansk skådespelerska, Takako Fuji, som är med i originalfilmen. Takashi Shimuzi som har regisserat remake-filmen är också regissören till originalfilmerna. men denna gången fick han en större budget att skapa filmen med. Den amerikanska remake-filmen fick en uppföljare som heter The Grudge 2.

Asiatisk skräckfilm har levererat filmer från de flesta asiatiska länderna. Filmen ”Shutter” kommer från Thailand och gavs ut 2004, regisserad av Banjong Pisanthanakun. Filmen har gjorts om till en remake med amerikanska skådespelare i huvudrollerna. Filmen handlar om ett par som beslutar sig för att smita från en olycksplats där de har kört på en kvinna. Strax därefter ser mannen, som är fotograf, ett kvinnoansikte i bakgrunden på flera av hans fotografier. Samtidigt drabbas han av fruktansvärda mardrömmar och även hans vakna tid blir till en smärtsam upplevelse.

Asiatisk skräckfilm skrämmer många

Asiatisk skräckfilm är en genre som både lockar många och avskräcker andra, på grund av att den är så grafiskt och skrämmande. De första internationellt framgångsrika filmerna kom i slutet på 90-talet och gjorde att många fick upp ögonen för asiatisk skräckfilm. Filmer som ”Ringu, The Grudge” och ”Shutter” skapade ett sådant intresse att man ville göra amerikanska remakes av dem. Många av remake-filmerna har dock inte blivit lika populära som originalfilmerna vilket vittnar om originalfilmernas kvalité ännu idag. Många av filmerna som kommer från denna genre baseras på spökhistorier berättade för människor så långt tillbaka i tiden som på 1600-talet.